Fakta om angorakaninen

HISTORIA

Under krigsåren hade angorakaninen sina storhetsdagar här i Sverige, då ullen såldes med god förtjänst. På 50- och 60-talet stickades det en hel del men sedan kom en svacka för att under 80-talet komma tillbaks och det blev en verklig angorafeber. Många gjorde bra förtjänst på ullen och garnet. Men än en gång mättades marknaden och de som försökte göra pengar på sina angorakaniner tröttnad. Kvar blev eldsjälarna som håller angoran för dess ull på hobbynivå. sedan 90-talet har antalet färger på angorakaniner utvecklats enormt och idag kan du hitta så gott som alla färger på angoran. Intresset för angoran som utställningsdjur har också ökat enormt.
 
Svenska Angoraföreningen, så som den ser ut idag, bildades 1983 och är en ideell föreningar med medlemmar från hela Sverige. 
 
 

VAD SKILJER ANGORAN FRÅN ANDRA KANINER

Ullen

Den stora skillnaden är naturligtvis angorakaninens ull. Jämfört med fårens ull är den mjukare, hårstråna är mycket tunnare och glattare och inte fet som fårullen.
Angora ullen har hög spinnbarhet och är inte svårare att spinna än fårull. Man använder bara en lite annorlunda teknik.  
 

Skötsel

Angorakaninen sköter sin päls själv och ska inte kammas. Det dagliga arbetet med kaninen är det samma som för andra kaninraser. Det som skiljer sig från andra kaniner är att angoran måste klippas. 
Angorakaninen måste klippas var tredje månad. Det kan man aldrig slarva med. Klippningen tar ca 1 timma/djur och gång. Sortering av ullen är lätt att lära sig, likaså dess användning. 
 

Kraftfoder

Ger du angorakaninen vanlig pellets för kanin så kräver angoran större mängd än en annan kaninras med samma vikt pga den kraftiga tillväxten av ullen som kräver extra näring. Men idag finns det foder framtagna speciellt för produktionsdjur, kaniner som som hålls för dess ull eller kött.
 

Utställning

Det krävs god planering för att ställa ut sin angora eftersom kaninen ska vara fullullig och i sin bästa form på utställnningsdagen.

DIN FÖRSTA ANGORAKANIN

Om du funderar på att skaffa dig angorakanin så rekomenderar jag att du besöker utställningar och kontaktar uppfödare. Får du möjlighet så besök några kaningårdar så kan du få tipps och ideer om hur du kan ordna din egen kaningård.
 

Hane eller hona?

Honor brukar vara mest efterfrågad, antagligen för att man vill ha möjlighet att ta en kull på sin kanin. Honor tovar i regel mindre än hanar och ger alltså mer 1-klassig ull. Men hanar brukar vara trevligare som sällskapsdjur. de är ofta mer kelna och tillgivna. Honornas humör styrs stark av deras brunster, som hos kaniner kommer relativt tätt och varar jämförelsevis länge. 
 
Om du är osäker på vilket kön du vill ha så börja med en hane. Hanen kan du använda länge i avel. Honorna bör sättas i avel föe 1 års ålder eller efter 8- eller 11 månadersklippniongen. 
 

Unge eller vuxet djur

Har du ingen brådska med att ställa ut eller avla så skaffa en 8 veckors unge. Då kan du lättare forma kaninen som du vill ha den.  Medans kaninen växer upp har du tid att lära dig om angorakaninen.
 
 
 
 

HUR SKA ANGORAKANINEN BO?

Minsta utrymme

OBS! Angorakaninen är en medelstor ras!
 
Minimimått för utrymmen där kaniner hålls
 

Rasstorlek

 

Minsta tillåtna yta

 

Minsta yta per djur vid grupphållning

 

Minsta yta per avels- hona med kull vid grupphållning

 

Minsta mått på kortaste sidan

 

Minsta höjd

Liten (under 3 kg) 0,5 m² 0,25 m² 0,5 m² 0,5 m 0,5 m
Medelstor (3-5 kg) 0,7 m² 0,35 m² 0,7 m² 0,6 m 0,6 m
Stor (över 5 kg) 0,9 m² 0,45 m² 0,9 m² 0,7 m 0,7 m
 
 
 
 
Minimimått för utrymmen där kaniner hålls
 

Kaninens vikt

 

Minsta tillåtna yta

 

Minsta yta per djur vid grupphållning

 

Minsta yta per avelshona med kull vid grupphållning

 

Minsta tillåtna yta per avelshona med kull

 

Minsta mått på kortaste sidan

 

Minsta höjd

Upp till 2 kg 0,5 m² 0,3 m² 0,7 m² 0,7 m² 0,5 m 0,5 m
2 upp till 3,5 kg 0,7 m² 0,35 m² 0,8 m² 0,8 m² 0,6 m 0,6 m
3,5 upp till 4,5 kg 0,8 m² 0,40 m² 0,9 m² 0,9 m² 0,7 m 0,8 m
4,5 upp till 6 kg 0,9 m² 0,45 m² 1,0 m² 1,0 m² 0,7 m 0,8 m
Över 6 kg 1,0 m² 0,5 m² 1,2 m² 1,2 m² 0,8 m 0,9 m
 
 
Utrymme i bolåda för avelshona med kull
 

Honans vikt

 

Minsta längd (cm)

 

Minsta bredd (cm)

 

Minsta höjd (cm)

Upp till 2 kg 35 30 30
2 upp till 3 kg 35 30 35
3,5 upp till 4,5 kg 40 30 35
4,5 upp till 6 kg 50 40 40
 
 

Inredning i utrymmet där kaninen hålls

Uppgifterna är hämtade på www.jordbruksverket.se

KLIPPNINGEN

Första klippningen gör man när kaninen är åtta veckor gammal sedan var tredje månad hela kaninens liv. Är du nybörjare så be den du köper din första kanin av att visa hur det går till och be att få pröva själv.

Ta det lugnt när du klipper och du behöver inte klippa allt på samma gång. utan kan dela det på flera dagar.

Sax eller maskin?

Du kan klippa med sax eller maskin. Vanligast är nog att klippa med sax. Du kan välja en angorasax med böjda skär eller skänklar. Ett annat alternativ är en frisörsax eller en helt vanlig vass hushållssax. Skären bör vara spetsiga så du kan komma in under tovor och för att ullen inte ska vika undan från saxen och orsaka efterklipp, vilket ger tussar av kort hår bland ullen, sk dubbelklipp. Med maskin blir det ofta dubbelklipp.
 

Om du kommer i otakt med klippningen

Ibland måste man klippa kaninen vid "fel tid" i klippschemat. det kan bero på oväder, utställning eller annat.
Angorornas känslighet för störningar i klipprytmen varierar. Men om man märker att kaninen mår dåligt, äter sämre eller börjar fälla eller tova mycket är det bäst att klippa den även om det inte gått tre månader sedan sist
 

Om du klipper i skinnet

Givetvis försöker man undvika att klippa i skinnet. Men om olyckan är framme är det oftast ingen fara. Kaniner har, precis som fåret, fler hinnor under skinnet. Dessa gör att det sällan blir blodiga sår efter ett mindre klipp i skinnet. Det läker snabbt och kaninen sköter det själv. Skulle det bli ett djupare jack så ska man givetvis hålla koll på det och eventuellt hjälp till med att hålla det rent.
 

I samband med klippningen

Samtidigt med klippningen klipper du kaninens klor, kontrollerar tänder, öron och väger kaninen.

Det är också bra att föra anteckningar om varje kanins ullmängd, kvalitet och om de har tendens till tovning. Detta har stor betydelse för ev avelsplanering.

Utrustning för klippningen

Du behöver sax/maskin, något styv borste utan vassa piggar, fällningskam och klosax. Tre saxar i olika storlekar tycker jag är bra att ha för att komma åt på olika ställen på kroppen. Några olika korgar eller påsar att sortera ullen i är också bra att ha.
Som klippbord kan du använda en gammal strykbräda, en pall på ett bord eller liknande. Ha inte för stor yta på klippbordet för då sitter kaninen inte still. Bordets yta ska inte vara hal utan lägg en mattstump, handduk eller liknande så kaninen får fäste på bordet.
 
 

ULLEN

Från babyull till vuxen ull

Babyullen är mjuk och vek och används helst till tovning eller stoppning. 
Av ullen som växer ut till 5-månaders-klippningenkan en del användas till spinning, men det mesta brukar bli till tovning.
Vuxenullen sorterar du efter kvalitét och renhet.
 
Ullkvalitéten är ganska skiftande mellan olika individer. Vuxna honor har ofta bättre ull än hanar eftersom dessa har en förmåga att tova sin ull mera. En hona som haft en kull ungar kan ha sämre pålskvalitet med mer täckhår men detta brukar rätta till sig när honan fått återhämta sig. Ullens kvalitet skilljer även mellan olika färger. Vita angoror tenderar att ha den bästa ullen.
När kaninen blir äldre ökar andelen täckhår. Normalt ger en angora bra ull fram till 4-års ålder.
 

Ullens sortering

Det är bäst att sortera ullen samtidigt som du klipper kaninen. Det är svårt att göra det efteråt. Hur ullen ska sorteras beror givetvis på hur den ska användas.
 
* Vanligast är att ullen sorteras i tre klasser:        
 
Klass 1: minst 5 cm ren ull, ej tovad.
Klass 2: Minst 3 cm lång ull, lätt tovad ull.
Klass 3: Ull som är hårdare tovad men helt ren.
Kastas: Ull kortare än 3 cm, smutsig ull.
 
* Hittar du en uppköpare till din ull så sorterar du efter dennes önskemål!
 
* För egen användning sorterar vi ullen så här:  
 
Klass 1: ATT SPINNA DIREKT - Ullen från rygg och sidor, minst 5 cm, ren och utan tovor.
Klass 2: ATT KARDA FÖRE SPINNING - Ull minst 4 cm,  det kan vara ull med för mycket täckhår, mjuk finfibrig ull, ej tovad ull från bakkroppen, 5-månaders-ull eller ull från bröstet. Vid kardning blandas de olika ullkvalitéterna och du får ett bra garn. 
Klass 3: TILL TOVNING - Babyull utan tovor, 5-månaders- ull lätt tovad, ull från bakroppen - lätt tovad och finfibrig ull från ¨tovnissar¨. Ev även mjällig ull. 
Klass 4: ATT BLANDA MED FÅRULL -  minst 3 cm, måttligt tovad men ren ull, till strukturgarn, tovning mm. 
Kastar: Hårt tovad, smutsig eller ull kortare än 3 cm.

FÖRVARA ULLEN

Ullen mår inte bra i plastpåsar utan bör förvaras i te.x papperspåsar eller papperskartonger. Den ska även stå torrt och bör plockas igenom då och då för att hålla koll efter mal som kan angripa ull som blir stående undangömd och orörd för länge.

 

KLIPPNING - STEG FÖR STEG

  1. Du börjar med att borsta igenom kaninens päls på rygg och sidor. Plocka bort skräp som har fastnat i ullen. Ta det lugnt och småprata med kaninen. Den känner igen din röst och blir lugn.
  2. Dela ullen i en bena mitt på ryggen, utmed ryggraden. Börja med att klippa rygg och sidor från benan och nedåt, där finns förstaklassullen. Sträck huden med den fria handen (kaniner har löst skinn), medan du klipper bakifrån och framåt. Ta inte för mycket ull åt gången så slipper du göra efterklipp. Är du rädd för att klippa din kanin i skinnet, klipp sakta och håll koll på saxen. Klipp en bit, samla ihop ullen, klipp en bit, samla ihop ullen osv. Ta ullen i topparna och skaka den eller blås så ramlar eventuella korta strån bort.
  3. Sedan klipper du bakdelen, från sida till sida, uppifrån och ner.  Svansen och baktassarna klipps också när kaninen sitter (baktassarna kan även klippas när kaninen ligger på rygg). Ullen sorteras efterhand i rätt klass. Oftast är ullen från bakdelen bäst till tovning.
  4. I nacken finns oftast små tovor. Här gäller det att försiktigt komma in under tovorna utan att klippa i skinnet. Här använder jag en mindre sax med spets. Försiktigt!!
  5. När det är dags att klippa hals och bröst håller man med ena handen under kaninens haka och lyfter upp kaninens huvud. Samtidigt håller du kaninen stilla med samma hand så den inte backar undan när du klipper. Kroppskontakt har oftast en lugnande effekt. Ullen under hakan och kring halsen är oftast för kort och grov för att användas så den kastar jag. Vi klipper från sida till sida, uppifrån och ner. Ullen från bröstet sorteras efter sin längd och struktur, oftast till kardning, men även till direkt spinning.
  6. Framtassarna kan också klippas sittande. Håll upp en tass i taget medans du håller kaninen tätt intill dig. Klipp från sidan även mellan framtassarna.
  7. Nu har du klippt så mycket du kan med kaninen sittande. Innan vi går över till undersidan putsar vi ansiktet. Huvudet klipper vi bara om det finns tovor som måste tas bort. Angorans speciella rastecken är ju dess  praktfulla lugg, mustascher och örontofsar. Spara dessa så långt det är möjligt. Kamma igenom.
  8.  Av pysslandet med kammen brukar kaninen bli lugn och avslappnad, och det är bra, för nu är det dags att lägga kaninen på rygg för att klippa tassar, ben och mage. Så här vänder jag kaninen på rygg: Lägg höger hand mellan kaninens framben och vänster hand i ljumsken med tummen tummen på insidan av låret. Vänd kaninen på rygg och knip åt med armen om huvudet så den ligger stadigt mellan din arm och kropp. Kaninens bakkropp ligger antingen i ditt knä eller på klippbordet. Viktigt är att kaninen känner ett tryck strax ovanför svansroten, för där finns en punkt som "låser"kaninens rörelseförmåga i bakkroppen. På insidan av låren finns en punkt som gör att kaninen sträcker ut sitt bakben om man trycker där med tummen vilket underlättar klippningen av bakbenen.
  9. När mage och bakkropp är färdigklippt är det dags att vända kaninen på rygg igen för att klippa bort tovor på frambenen och i armhålorna. Det är viktigt att dessa tovor avlägsnas annars växer de när ny ull växer ut. Håll ner kaninens öron och ta tag i så mycket skinn som du kan greppa i nacken. Luta dig framåt så att kaninen inte kan sprätta med bakbenen när du vänder den på rygg med huvudet från dig. Antingenlägger du den i ditt knä eller på ditt klippbord. Koppla fast kaninens ena framtass med tummen. Nu kommer du åt i armhålorna.